Příspěvek na péči

Příspěvek na péči můžou pobírat ti, kteří kvůli svému zdravotnímu stavu potřebují pomoci s péčí o sebe nebo svoji domácnost, aby mohli nadále žít ve svých domovech.

Pokud nám nemůže pomoci rodina nebo okolí, potřebujeme ke svému každodennímu fungování podporu profesionálů – sociálních služeb. A právě dávka, kterou člověk může využít na úhradu sociálních služeb nebo pro osoby, které tu péči zajistí, se nazývá příspěvek na péči. Může to být například pečovatelská služba, osobní asistence nebo tlačítko tísňové péče. Znamená to, že získání příspěvku na péči výrazně pomůže s měsíčními platbami.

Příspěvek na péči se řídí zákonem č. 108/2006 Sb., o sociálních službách, ve znění pozdějších předpisů, konkrétně § 8 jmenovaného zákona.

Příspěvek náleží osobě, o kterou je pečováno, nikoliv osobě, která péči zajišťuje. Zákon pak rozeznává čtyři stupně závislosti na pomoci druhé osoby od lehkézávislosti až po závislost úplnou. O výši příspěvku na péči rozhoduje úřad práce. Stupeň závislosti, tzn. míra potřeby pomoci od druhých, rozhoduje o výši příspěvku, který člověk dostane.

O příspěvek na péči je potřeba zažádat na příslušné pobočce úřadu práce.

Ta rozhoduje o stupni závislosti žadatele a přiznání dávky.

Na úřadě je třeba vyzvednout, vyplnit a odevzdat 2 formuláře:

• Žádost o příspěvek na péči.

• Oznámení o poskytovateli pomoci

 Úřad práce pak prověří, jestli má žadatel na příspěvek nárok. Nutná je v tomto ohledu spolupráce s praktickým lékařem (je třeba mít úplnou a aktuální zdravotní dokumentaci). Revizní lékař úřadu práce si dál od praktického lékaře vyžádá údaje ze zdravotní dokumentace a posoudí je. Úřad práce pak o příspěvku rozhodne a písemně žadatele o příspěvek informuje.

Kolik činí:

Stupeň závislosti       Měsíční příspěvek
1. stupeň = lehká závislost ......   800 Kč
2. stupeň = středně těžká závislost .....  4 000 Kč
3. stupeň = těžká závislost .....  8 000 Kč
4. stupeň = úplná závislost ..... 12 000 Kč